Mentorschap in de praktijk | voor ondernemers en in loondienst
DUUR | 3 daags (09.00-17.00) |
LOCATIE | klassikaal, Dordrecht | (max 5 personen en 1,5 afstand) |
DATA | 17/24/31 maart 2025 (klassikaal, live) |
PE punten/uren | Dit is een basisopleiding voor de toekomstige Mentor, hiervoor kunnen er geen PE-punten behaald worden. Er wordt examen afgenomen. |
- Inclusief cursusmateriaal en lunch.
De training is verdeeld over 3 dagen, gericht op het dagelijkse praktijk van de mentor inclusief het werken met de automatiseringsprogramma.
Praktijkopdrachten, thuisstudie en examen;
Tijdens de opleiding vervult u een aantal praktijkopdrachten, doet u thuisstudie en rondt u de opleiding af met een examen. Na afloop van een succesvol gevolgde opleiding ontvangt u een certificaat.
Er zijn vanaf 1 januari 2025 door de wetgever strakkere kwaliteitseisen gesteld aan mentoren. De kantonrechter benoemt mentors en ziet toe op het voldoen aan deze eisen. Wij verwijzen je naar de tekst van de wet op rechtspraak.nl voor de volledige beschrijving van de kwaliteitseisen.
De opleiding is ook interessant voor beroepsgroepen die veel te maken krijgen met beschermingsbewindvoerders of onder bewind gestelde personen bv. bewindvoerder Wsnp, schuldhulpverleners, (jeugd) zorg medewerkers, ambulante zorgmedewerkers etc.
Op een gegeven moment kan het voorkomen dat iemand niet langer in staat is om zelf te beslissen over hun verzorging, verpleging en behandeling. In dergelijke gevallen neemt een mentor – indien mogelijk – deze beslissing in overleg met de betrokkene. Als er geen familie of andere persoonlijke relatie beschikbaar is om deze rol op zich te nemen, of als dat niet wenselijk is, kan een professionele mentor een oplossing bieden.
Heeft u het vermogen om zich goed in anderen in te leven? Bent u bereid om uw eigen principes indien nodig ondergeschikt te maken aan die van uw cliënt? Empathie is van essentieel belang.
Als mentor kunt u geconfronteerd worden met onvoorziene omstandigheden. Bent u proactief, zelfstandig en besluitvaardig? Dan is dit een uitdaging die u wellicht wilt aangaan!
De opleiding praktijkdiploma “mentorschap in de praktijk” is praktijk- en doelgericht. In deze opleiding staat “ervarend leren” centraal.
Dag 1: (module 1): Juridische aspecten
- Behandeling van relevante wet- en regelgeving Mentorschap,
- Behandeling van de aanbevelingen Mentorschap,
- Rechterlijke uitspraak, rol van de rechtbank (kantonrechter);
- Verantwoording rechtbank – Mentorschapsplan, Mentorschapsverslag en 5 jaarlijks evaluatie, eindverslag
- Beëindiging Mentorschap, ontslag of opheffen van Mentorschap;
- Kwaliteitsvereisten en verplichtingen in dat kader (scholing, werkprotocol, klachtenbehandeling, accountantscontrole);
- Algemene basisvaardigheden ondernemerschap (alleen voor een zelfstandig mentor bij een toelatingsverzoek);
- Klachtbehandeling;
Deze middag staat in het teken van wat is Mentorschap algemeen, hoe werkt dat en wat is mijn rol als Mentor.
De volgende zaken gaan we behandelen:
- Doelgroep voor mentorschap
- Intake, Aanvraagprocedure mentorschap,
- Taken en bevoegdheden en verplichtingen van de Mentor;
- Rechten en plichten van de client;
Dag 2: (module) 2: Mentorschap en de zorg
Dag twee zullen we vooral stilstaan bij de vraag hoe het geleerde van dag één wordt toegepast in de dagelijkse praktijk. Gedurende de dag wordt continue teruggeblikt, want we gaan immers kijken hoe we het geleerde gaan toepassen in de praktijk.
- Wetgeving zorg zoals BOPZ, WGBO, WMO, WLZ en ZvW
- Wet zorg en dwang (in werking per 2020)
- Zorgplan in de ouderenzorg
- Vrijheidsbeperkende maatregelen
- Onvrijwillige zorg
- Omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie
- Casuïstiek bespreking m.b.t. ethiek, wetgeving en praktijk
- CIZ
- Sociale kaart, met name op het gebied van zorg en welzijn;
- Het aanvragen, besteden en beheren van een persoonsgebonden budget;
- De rol en taken van een mentor;
- Effectieve communicatie, het onderhouden van contact met de cliënt en zorgverlener(s) en daarover helder kunnen rapporteren;
Dag 3: Mentorschap en Beschermingsbewind
- Mentorschap in combinatie met Beschermingsbewind aanbevelingen
- Samenvatting dag 1 en 2
- Eindtoets
Aanbevolen wordt de volgende PE trainingen aanvullend te volgen:
- Effectief omgaan met agressief, lastig en dwingend gedrag
- Effectief omgaan met mensen met psychische klachten I
- Effectief omgaan met mensen met psychische klachten deel II
- Effectief coachen: Zelfredzaamheid door zelfsturing
- Introductie Beschermingsbewind in de praktijk 1 dag
Roos Badloe heeft sinds 2006 gewerkt als Bewindvoerder Wsnp | Curator in Faillissementen en Beschermingsbewindvoerder. Roos Badloe is als externe deskundige, adviseur en gastspreker verbonden aan verschillende opdrachtgevers o.a. Notaris Konijnenberg te Rotterdam, Capar bewindvoering, Rotary Rijswijk, Humanitas Den Haag, SBB, Albeda College te Rotterdam en is tevens werkzaam als docent Beschermingsbewindvoerder en geaccrediteerd door de Branchevereniging Horus, Raad van Rechtsbijstand te `s Hertogenbosch (Wsnp), KIWA en Beroepsvereniging voor Professionele (beschermings) Bewindvoerders (NBPB) en NBBI.
mevr. Tineke van Zanten
Tineke van Zanten is HBO V (verpleegkunde) afgestudeerd psychiatrie BIG geregistreerd sinds 5 september 2002 en sinds 2006 werkzaam als mentor en beschermingsbewindvoerder, daarnaast werk ik mijn gehele werkzame leven in de zorg. Eerst met de doelgroep verstandelijke gehandicapten, dan psychiatrie en nu als wijkverpleegkundige in de ouderenzorg. (begeleiding en verpleging zijn onderdeel van mijn dagelijkse werkzaamheden)
Door de veranderingen in de samenleving en de door te voeren bezuinigingen in de zorg, zijn er steeds meer kwetsbare zorg behoevende mensen die langer thuis moeten blijven wonen. Het kan gaan om dementerenden, verstandelijk gehandicapten en psychiatrische of comateuze mensen. Door mijn grote ervaring in de zorg is het juist mijn kennis en ervaring die juist de combinatie tot beschermingsbewindvoerder en het mentorschap tot een waardevolle aanvulling maakt. Ik ga daarbij steeds uit van het belang van de client. respect, betrokkenheid, samen doen en transparantie zijn mijn kern begrippen.
Annulering
Uitsluitend schriftelijk tot drie weken voor dato; annulering na die tijd is niet mogelijk, u kunt zich echter te allen tijde door een collega laten vervangen. Bij tijdige annulering wordt € 75.00 excl. BTW administratiekosten in rekening gebracht. Let op: Early bird of vroegboekkorting aanmeldingen, hier geldt geen annulering/restitutie mogelijk.
Corona: De training word klassikaal aangeboden mits de RIVM maatregelen dit toelaat. Anders wordt het op de zelfde dag en tijdstip online aangeboden, u ontvangt tijdig de link.
Korting: exclusieve korting voor NBBI leden, zie ook https://www.nbbi.eu/opleidingen
Certificaat: Dit is een basisopleiding voor de toekomstige Mentor, hiervoor kunnen er geen PE-punten behaald worden. De hand-out/presentatie ontvangt u per email na afloop van de training. Er wordt examen afgenomen.
Let op: Het Btw tarief is 21% en de opleidingskosten is fiscaal aftrekbaar.