Fiscaal recht | Belastingen na overlijden (NIEUW)

DUUR 1 dagdeel (09.00 -13.00)
LOCATIE klassikaal Dordrecht | (max 5 personen en 1,5 afstand)

online leeromgeving met virtual classroom (max 12 personen)

DATA 07 november 2022 – 09.00 – 13.00  | Dordrecht – klassikaal (VOL)
PE punten 4 – Horus
4 – NBBI
4 – NBPB
4 – KIWA – NEN
4 – Wsnp

Prijs opleiding

345,00 ex. 21% btw.
  • Inclusief cursusmateriaal

Als iemand is overleden moet er op fiscaal gebied het nodige geregeld te worden. Ook als bewindvoerder kan je hiermee op verschillende manieren te maken krijgen: de cliënt is erflater en laat vrouw en kinderen achter of cliënt is erfgenaam: wat wordt er van je verwacht. In deze situaties zal die taak voornamelijk gericht zijn op het indienen van de inkomstenbelasting – het zogenoemde F-biljet – en de aangifte erfbelasting.

De training is gericht op het dagelijkse praktijk van de beschermingsbewindvoerder. Denk hierbij ook aan juridische medewerkers, maatschappelijk werkers, ambtenaren sociale zaken, welzijnswerkers, schuldhulpverleners, vrijwilligers, zelfstandig ondernemers en andere geïnteresseerden die het fiscaal afwikkeling in hun takenpakket hebben.

Na deze training ben je in staat een afwikkeling te vertalen naar een juiste aangifte erfbelasting en inkomstenbelasting.

Als bewindvoerder ben je verantwoordelijk voor de financiële gang van zaken die je cliënten aangaan. Dat omvat ook een zekere mate van fiscale zaken.

In deze training wordt ingegaan op de fiscale zaken waarmee de bewindvoerder te maken kan krijgen in het geval er sprake is van een overlijden van een cliënt of van iemand waarvan de cliënt erfgenaam is. Als bewindvoerder kun je ook te maken krijgen met de aangifte inkomstenbelasting (F Biljet) en het aangifte erfbelasting.

Je leert te herkennen of en welke rol je toebedeeld hebt gekregen als beschermingsbewindvoerder ingeval een cliënt komt te overlijden of als hij/zij erfgenaam is. Als je een inhoudelijke rol te vervullen hebt, krijg je doorgaans te maken met de inkomstenbelasting en erfbelasting en de daarbij behorende aangiften. In deze training wordt dan ook voornamelijk aan deze twee belastingen aandacht besteed. Met de cursus worden handvatten aangereikt om de rol bij de afwikkeling van een nalatenschap zo goed mogelijk te kunnen vervullen. De aangiften zullen inhoudelijk worden behandeld aan de hand van één of meer casus.

Na deze training bent u in staat om te bepalen of u als bewindvoerder een rol heeft in de afwikkeling van een nalatenschap en welke invulling u daaraan dient te geven.

mr. Coert .P.A. Bol Belastingadviseur/juridisch adviseur/mediator

Ik ben afgestudeerd in 1991 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in privaatrechtelijke en bedrijfsjuridische richting. Daarna in 2000 afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit Brabant als belastingkundige (postdoctorale opleiding Belastingkunde).

Vanaf 1992 werkzaam geweest voor een gemeente en diverse accountants- en belastingadvieskantoren als (bedrijfs-)jurist en/of fiscalist/belastingadviseur. Sinds 2010 als zelfstandig gevestigd juridisch en fiscalist/belastingadviseur met in 2017 de toevoeging van beschermingsbewindvoerder.

Annulering
Uitsluitend schriftelijk tot drie weken voor dato; annulering na die tijd is niet mogelijk, u kunt zich echter te allen tijde door een collega laten vervangen. Bij tijdige annulering wordt € 75.00 excl. BTW administratiekosten in rekening gebracht. Let op: Early bird of vroegboekkorting aanmeldingen, hier geldt geen annulering/restitutie mogelijk.

Corona: De training word klassikaal aangeboden mits de RIVM maatregelen dit toelaat. Anders wordt het op de zelfde dag en tijdstip online aangeboden, u ontvangt tijdig de link.

Korting: exclusieve korting is voor NBBI leden, zie ook https://www.nbbi.eu/opleidingen 

Certificaat

Na afloop van een succesvol gevolgde training ontvangt u een deelname certificaat. De hand-out/presentatie ontvangt u per email na afloop van de training.

Er wordt geen examen afgenomen.

Let op: Het Btw tarief is 21% en de opleidingskosten is fiscaal aftrekbaar.